Compressiekousen

HERZOG Compressiekousen

Vele sporters/hardlopers kennen het: een langzaam maar zeker opkomende en irriterende pijn in het onderbeen: kuitblessure en/of scheenbeenklachten. Soms ook een felle plotselinge pijnscheut in de kuit, een spierscheurtje of zweepslag. Velen zien zich gedwongen om de sport, waar ze zoveel plezier aan beleven, voor langere of kortere tijd te staken. En na een langdurig herstel is het lastig om weer op het oude niveau te komen. Vaak durft de sporter zich dan ook niet meer voor de volle honderd procent te geven vanwege de angst dat de blessure terugkomt.

Toch had in heel veel gevallen deze narigheid voorkomen kunnen worden. Natuurlijk: een goede warming-up en gebruik van goed schoeisel levert zeker ook een bijdrage aan het voorkomen van blessureleed, maar heel vaak is dit niet voldoende. Ook de spieren hebben bij enthousiaste (amateur)lopers extra ondersteuning nodig. En dat kan tegenwoordig gemakkelijk gerealiseerd worden. Je ziet ze steeds vaker de lopers met, zoals het lijkt, kniekousen aan. Zij hebben ervoor gekozen om het plezier in hun sport niet te laten bederven door pijnlijke onderbenen en zijn overgegaan tot het gebruik van Herzog Sport Compressiekousen.

Herzog Sport Compressiekousen zijn de enige die een wetenschappelijk aangetoonde werking hebben. Een correct drukverloop vanaf de enkel naar de knie zorgt voor optimale afvoer van het aderlijk bloed met afvalstoffen. Een goed aangemeten Herzog Sport Compressiekous voorkomt daardoor een hoop narigheid.

Tevens ondervinden de spieren als gevolg van de compressie ook een stevige ondersteuning, waardoor kleine of grotere blessures minder makkelijk ontstaan. De in verhouding hoge compressie zorgt ervoor dat de impact van de landing in de loopbeweging goed wordt opgevangen. De kousen van Herzog zorgen voor een schokdempend effect waardoor er veel minder spierschade zal optreden. Op deze manier kan de loopsport toch met aanmerkelijk minder kans op blessures blijvend worden beoefend, waardoor het enthousiasme behouden blijft.

Spataders

En wat te doen bij bestaande spataders? Tijdens de voetlanding stuwt de kolom veneus bloed met grote kracht tegen de verzwakte beenvaten. De kousen van Herzog ondersteunen- en comprimeren de vaten. De spierpompwerking tijdens het lopen functioneert beter doordat de kleppen weer in staat zijn terugstromend bloed en valse circulaties te voorkomen. Dit is echter alleen mogelijk wanneer de compressie van de kous voldoende hoog, daarbij een hoge weerstand heeft en de juiste aflopende drukwaarden heeft.

Herzog Medical heeft in diverse medische studies kunnen aantonen dat dit het geval is. Deze kousen voldoen dan ook als enige volledig aan de eisen die aan een goede Sport Compressiekous kous moeten worden gesteld. Neem alleen genoegen met de echte Sport Compressiekousen van Herzog.

De enkelsok biedt een stevige compressie aan op het voetgewelf en rond de hiel-wreeflijn. Onder de voet loopt het peesblad dat het hielbeen verbindt met de bal van de voorvoet. Die extra compressie is van belang om de natuurlijke welving van de voetzool in stand te houden en de peesplaat enigszins te ontlasten waardoor de voetboog minder zal doorzakken. Uitgerekte banden en slappere spieren worden nu corrigerend ondersteund. Dit levert een belangrijke bijdrage aan het voorkomen van irritatie van de peesplaat en houdt de voetboog op spanning.

Gezwollen voeten veel wandelaars, en in mindere mate soms ook hardlopers, kennen het ‘gezwollen’ voeten fenomeen tijdens- en na een stevige wandeling of run. De voeten voelen op den duur pijnlijk aan en het verdergaan wordt soms ernstig gehinderd. Tot op heden was daar nog geen goede remedie tegen, anders dan de benen hoog leggen in pauzes en na de inspanning.

Oorzaken en hoe te voorkomen De oorzaak van dit ongemak zit hem voornamelijk in de binding van vocht met de eiwitrijke afbraakproducten die vrijkomen bij inspanning. Dit vocht (oedeem) kan gedurende de inspanning niet snel genoeg door het aderlijke systeem uit voeten en enkels worden afgevoerd. Een bijdrage aan een snellere afvoer kan worden geleverd door gedoseerde compressie van buitenaf toe te dienen. Een techniek die door Herzog al in de 90er jaren van de 20e eeuw werd ontwikkeld en steeds verder werd geperfectioneerd.

Extra compressie op het voetgewelf en enkelregio aflopend naar de onderzijde van de kuit zorgt er voor:
a. dat vocht met de afvalslakken van het verbrandingsproces sneller worden afgevoerd
b. en er dus minder oedeemvorming kan ontstaan in de voet

Combinatie enkelsok met de HM-tube Door de hierboven, genoemde voordelen, is de nieuwe enkelsok ook uitstekend te combineren met de tube (voetloze kous). Het uit de voet verdreven oedeem wordt door de druk die de tube op het onderbeen uitoefent naadloos overgenomen en verder afgevoerd richting bovenbeen/hart. De compressie van de enkelsok verloopt snel vanuit de voetholte naar de boord waardoor er geen gevaar dreigt dat ter hoogte van de onderzijde van de tube een plotse drukverhoging zal ontstaan. De combinatie enkelsok-tube kan daarom ook uitstekend tot geruime tijd na de inspanning worden gedragen bij wijze van recuperatie.

Bovenstaande eigenschappen worden gecombineerd met
• Goede polstering en dus drukverdeling op enkels en achillespees
• Goede schokdempende dikkere zool
• Garens voorzien van zilverionen waardoor er minder transpiratiegeur zal ontstaan
• Coolmaxfibers die vocht afvoeren naar de buitenzijde van de sok (betere verdamping)
• Ergonomische vormaanpassing aan de linker- en de rechtervoet

Deze nieuwe en innovatieve enkel-compressiesok van Herzog is niet alleen zinvol om te dragen door hardlopers maar zeker ook door sporters van vele andere takken van sport.

Voordelen dankzij medi compression:
• Meer energie, groter uithoudingsvermogen en verbeterde prestaties door toegenomen bloedcirculatie
• Activeert de doorbloeding van spieren
• Vermindert het risico op blessures door extra stabilisatie van spieren en gewrichten
• Verscherpte coördinatie tijdens rennen en bewegen door meer gevoel van stabiliteit en zekerheid

Kwaliteit:
• Filamentvezel garandeert lange levensduur
• Soft boordband voor een perfecte pasvorm
• Extra vlakke teennaad bovenop de tenen voorkomt drukpunten
• Anatomisch gevormde linker- en rechtervoet

Functionele eigenschappen:
• Middenvoet compressiezone voor stabilisatie van de voetboog
• Open mesh structuur op de kuit voor extra ventilatie
• Optimale achilleshiel bescherming
• Hydrofiele afwerking voert transpiratievocht snel af en verbetert warmte- en vochtmanagement
• Air channels zorgen voor extra ventilatie bij de voet